Chat with us, powered by LiveChat

Čo je lepšie 100 alebo 1000 lumenov? Tu je návod, ako vybrať správnu žiarovku pre každý priestor

Výber správnej úrovne jasu je rozhodujúci pre vytvorenie atmosféry v každej miestnosti. Je preto neprípustné mať príliš tmavé priestory, v ktorých sa nedá čítať ani variť. Treba si však dať pozor aj na to, aby ste to nepreháňali a vyhli sa "oslňujúcemu" svetlu, keď je potrebná uvoľnená a príjemná nálada. Za každých okolností je preto nevyhnutné vybrať žiarovku (alebo žiarovky) so správnym množstvom lumenov.

Ale čo sú to vlastne znamená lumenov? Koľko lumenov je potrebných na meter štvorcový? A existuje priama súvislosť medzi wattmi a lumeny? V tomto článku sa budeme zaoberať týmito otázkami a zistíme, aké je ideálne riešenie z hľadiska lumenov pre rôzne miestnosti, ako je spálňa a kuchyňa.

Snake

Photo @archifact_srl

Čo znamená pojem lumen?

Svetelný tok (lm) je merná jednotka pre množstvo svetla vyžarovaného žiarovkou alebo svetelným zdrojom. Inými slovami, lúmen meria celkové množstvo viditeľného svetla, ktoré žiarovka vyžaruje. Čím je číslo lúmenu vyššie, tým je žiarovka jasnejšia.

A čo watt? Watt (w) je jednotka merania elektrického výkonu. Udáva, koľko elektrickej energie zariadenie spotrebuje alebo absorbuje.

Existuje súvislosť medzi wattmi a lumeny?

Kedysi sa ako meradlo výkonu žiarovky používali watty, pretože vzťah medzi svetelným výkonom a spotrebou energie bol takmer konštantný, ale s nástupom LED technológií už tento vzťah nie je taký priamy. LED žiarovky spotrebujú menej energie ako tradičné žiarovky, ale produkujú rovnaké množstvo svetla alebo dokonca viac, v závislosti od ich účinnosti. Preto už neexistuje pevná zhoda medzi počtom wattov a lumenov. Všetky obaly žiaroviek majú údaj o vyžarovaní lumen: porovnanie rôznych žiaroviek môže pomôcť pri odhade požadovaného jasu.

Ak ste zvyknutí uvažovať v starých wattoch, tu je niekoľko príkladov hrubých prepočtov medzi lumenom a wattmi pre LED žiarovky, ktoré sú bežné na dnešnom trhu:

  • ● LED žiarovka so svietivosťou 400-600 lumenov (ktorá dnes spotrebuje v priemere 4-5 wattov) by mohla zodpovedať 40-wattovej žiarovke.

  • ● LED žiarovka so svietivosťou 800-1000 lumenov (ktorá dnes spotrebuje v priemere 6-8 wattov) by mohla zodpovedať 60-wattovej žiarovke.

  • ● LED žiarovka so svietivosťou 1000-1200 lumenov (ktorá dnes spotrebuje v priemere 10-12 wattov) by mohla zodpovedať 100-wattovej žiarovke.

Vo všeobecnosti možno považovať za správne, že pri súčasnej technológii je na vytvorenie 100 LED lumenov potrebných približne 1-2 watty.

Prepočet lumenov a wattov v LED žiarovkách je však veľmi variabilný a závisí nielen od energetickej triedy žiaroviek, ale aj od farby ich skla. Napríklad pri rovnakom príkone (10 W) je svietivosť žiarovky Cone140 v jej čírej verzii 1100 lm, zatiaľ čo vo verzii s dymovým sklom klesne na 470 lm.

  • 35,40 € Dočasne vypredané
    H03 Kužeľ 140 je inovatívna žiarovka kónického tvaru, ktorá spája krásu geometrických tvarov s dvojitým vláknom: zakrivené pre zaujímavý, pozoruhodný vzhľad a rovné pre lepšiu svietivosť.Táto značková dizajnová žiarovka Bebulbs ponúka aj vysoký svetelný tok. Pokiaľ ide o LED žiarovky, spoločnosť Bebulbs stále posúva hranice dizajnu k vysokej kvalite a...
  • 42,10 € Dostupný
    H09 Kužeľ 140 je inovatívna žiarovka kónického tvaru, ktorá spája krásu geometrických tvarov s dvojitým vláknom: zakrivené pre zaujímavý, pozoruhodný vzhľad a rovné pre lepšiu svietivosť v porovnaní s bežnými dymovými žiarovkami.Táto značková dizajnová žiarovka Bebulbs ponúka aj vysoký svetelný tok. Pokiaľ ide o LED žiarovky, spoločnosť Bebulbs stále...

Tieto čísla jasne ukazujú, aké dobré sú LED svetlá z hľadiska jasu, ale aj z hľadiska úspory energie. LED riešenia totiž v porovnaní so starými žiarovkami šetria až 90 % a zaručujú až 15-krát dlhšiu životnosť.

Spider

Photo @cockyhome

  • 5,50 € Dostupný
    Kovová stropná rozeta s 2 otvormi v zostave je vhodná pre stropné a nástenné svietidlo s dvomi zdrojmi svetla. Kov je odolný materiál, ktorý je možné umistniť do mnohých prostredí, bez ohľadu na štýl: minimalistický, škandinávsky, industriálny, alebo klasický, nájdete tu kovovú povrchovú úpravu, ktorá Vám bude najviac vyhovovať!Táto valcová kovová...
  • 2,80 € Dostupný
    Ideálne pre projekty svietidiel s moderným a elegantným vzhľadom. Náš sortiment „hodvábnych“ káblov ponúka širokú škálu jasných a žiarivých farieb. 100% vyrobené v Taliansku. Sú ideálne pre výrobu nových dizajnových lámp, či na renováciu tých starých - dodajú vášmu domu či kancelárii novú farebnú estetiku.
  • 4,00 € Dostupný
    Valcová kovová E27 objímka je vhodná pre vytvorenie stolnej, nástennej a stropnej lampy. Kov je odolný materiál, ktorý je možné umistniť do mnohých prostredí, bez ohľadu na štýl: minimalistický, škandinávsky, industriálny, alebo klasický, nájdete tu kovovú povrchovú úpravu, ktorá Vám bude najviac vyhovovať!Táto valcová kovová objímka je určite to pravé...
  • Flusso luminoso
    43,20 € 54,00 € -20% Dostupný
    Znížená cena!
    Veľkosť XXL, predĺžený tvar a biely povrch tejto žiarovky so závitom E27. Mliečny povrch tejto žiarovky je ideálny pre všetkých, ktorí potrebujú veľa svetla. 1520 Lumenov Vám umožní dostatočne ožiariť a osvetliť menšie priestory. Použite ju na vytvorenie závesných svietidiel s viacerými závesmi, ktoré sú ideálne pre veľké a veľmi veľké priestory, alebo sa...

Koľko lumenov na meter štvorcový?

Množstvo svetla potrebného na meter štvorcový závisí od vlastností a využitia priestoru. Napríklad pracovný priestor, ako je kancelária alebo kuchyňa, môže vyžadovať viac svetla a spravidla viac lumenov ako priestory, ako je spálňa, kde stačí jemnejšie svetlo. Okrem toho treba vziať do úvahy, že tmavé steny majú tendenciu "pohlcovať" viac svetla, takže je potrebných viac lumenov. Vo všeobecnosti sa však na dostatočné osvetlenie odporúča v priemere 200-400 lumenov na meter štvorcový.

Svetlo v izbe a svetlo v kuchyni: je v tom rozdiel?

Áno, existuje rozdiel medzi odporúčaným množstvom lúmenov pre miestnosti s veľmi odlišným využitím, ako je spálňa a kuchyňa. Tu je uvedený priemer, vzhľadom na to, že tieto čísla sa líšia v závislosti od veľkosti, farieb a vybavenia miestnosti.

V kuchyni je nevyhnutné mať dobré osvetlenie na vykonávanie každodenných činností, ako je varenie a krájanie surovín. Tu je nevyhnutné vynikajúce osvetlenie a vynikajúce podanie farieb. Na tento účel odporúčame jasné a intenzívne svetlo s intenzitou približne 1000 až 3000 lumenov, s väčším zameraním a smerovaním na pracovnú dosku a jedálenský kút.

Závesné svietidlo

Photo @duelinee_architettura

  • 5,40 € Dostupný
    Kovová stropná rozeta v zostave, s jedným otvorom je vhodná pre stropné a nástenné svietidlo s jedným zdrojom svetla. Kov je odolný materiál, ktorý je možné umistniť do mnohých prostredí, bez ohľadu na štýl: minimalistický, škandinávsky, industriálny, alebo klasický, nájdete tu kovovú povrchovú úpravu, ktorá Vám bude najviac vyhovovať! Táto valcová...
  • 2,80 € Dostupný
    Naše bavlnené káble vyzdvihujú hrejivé tóny ich pastelových farieb. Bavlna umožňuje dosiahnuť prirodzenejší vzhľad, vďaka čomu perfektne ladia s útulným prostredím rovnako ako so starodávnym prevedením. Ideálne pre tých, ktorí uprednostňujú „surový“ nádych a jednako vkusnosť.
  • 6,20 € Dostupný
    Valcová kovová E27 objímka so 7 cm valcovou kovovou káblovou svorkou je vhodná pre vytvorenie stolnej, nástennej a stropnej lampy. Kov je odolný materiál, ktorý je možné umistniť do mnohých prostredí, bez ohľadu na štýl: minimalistický, škandinávsky, industriálny, alebo klasický, nájdete tu kovovú povrchovú úpravu, ktorá Vám bude najviac vyhovovať!...
  • 24,00 € Dostupný
    Jedno z našich najvšestrannejších tienidiel: s touto klietkou v tvare Diamantu sa pri tvorbe svietidla môžete skutočne zabaviť - dajú sa z nej vytvoriť jedinečné závesné lampy, stolné lampy s netradičným dizajnom alebo nástenné svietidlá so silným charakterom. Súčasný vzhľad a jednoduché línie tohoto tienidla vhodne doplnia akýkoľvek interiér bez ohľadu...

Obývacia izba je veľmi všestranný priestor, kde môžeme vykonávať rôzne činnosti, napríklad sledovať televíziu, privítať priateľov, hrať karty alebo čítať. Nájsť správne svetlo je preto veľmi dôležité. Za dostatočné sa považuje množstvo lumenov od 600 do 800, ale ak je miestnosť veľká, môže sa toto číslo ľahko vyšplhať až na 3 000. Ideálne je kombinovať zdroje svetla, od najjemnejšieho po najjasnejší, pre každý okamih alebo priestor. Takže áno lustru uprostred miestnosti, ale aj viacerým svetelným bodom, šikovne vytvoreným pomocou nástenných appligue alebo stolových lámp. A nezabudnite: stmievač môže zmeniť všetko.

V spálni sa množstvo potrebných lúmenov líši v závislosti od mnohých faktorov vrátane veľkosti, nábytku (najmä či je v nej šatník) alebo funkcie miestnosti (napr. ak je miestnosť určená pre deti). Vo všeobecnosti však platí, že svetlo so svietivosťou od 1 000 do 2 000 lumenov môže dobre vyhovovať rôznym potrebám. Pre nočné stolíky sa naopak odporúča mäkké svetlo, ktoré neoslňuje, ale postačuje na čítanie: ideálnou voľbou je žiarovka s hodnotou nie menšou ako 150 lumenov.

Doprajte si relaxačný kúpeľ alebo osviežujúcu sprchu. Urobiť si mejkap,depiláciu či vyčistiť zuby a holiť sa. To sú len niektoré z činností, ktoré človek vykonáva v kúpeľni, pričom všetky sú odlišné a pre ktoré je nevyhnutné vhodné osvetlenie. Preto môžete zvážiť osvetlenie s intenzitou približne 800 lumenov nad zrkadlom alebo po jeho stranách, aby ste sa vyhli tieňom na tvári. A potom pridajte mäkké svetlo s nižším jasom, približne 300 lumenov, aby ste vytvorili správnu atmosféru počas relaxačných chvíľ vo vani.

Applique

  • 9,90 € Dostupný
    Vďaka objímke E27 patentovanou spoločnosťou Creative-Cables nebolo osvetlenie Vášho domova nikdy jednoduchšie. Jejzakrivený dizajn, menšie rozmery a moderné a pritom jednoduché línie Vám umožnia vytvárať výrazné svetelné kompozície aj pri obmedzenom priestore, bez použitia rozety. Objímku E27 je možné namontovať priamo na akúkoľvek stenu alebo strop....
  • 19,36 € 24,20 € -20% Dočasne vypredané
    Znížená cena!
    Táto 7W Glóbusová G125 LED žiarovka so striebornou polguľou v sebe kombinuje úspornú technológiu LED s príjemnou a jednoduchou estetikou vintage. Žiarovka je vyrobená z transparentnej sklenenej banky, ktorá je zo spodnej strany zafarbená strieborným náterom pre dosiahnutie...

Prechodné priestory, ako sú chodby alebo vchody, potrebujú dobrú viditeľnosť, ale nie príliš intenzívne svetlo: stačí približne 500-800 lumenov.

A čo je lux?

Je to merná jednotka používaná na meranie intenzity osvetlenia alebo svetla vnímaného objektom alebo povrchom, t. j. svetelný tok na meter štvorcový. Jeden lux zodpovedá osvetleniu, ktoré vytvára sviečka umiestnená vo vzdialenosti jedného metra a rovnomerne rozložená na povrchu. Stručne povedané, lux meria množstvo svetla, ktoré dopadá na danú plochu. Čím vyššia je hodnota luxu, tým intenzívnejšie je vnímané osvetlenie.

Závesné svietidlo

Photo @Axpo-Genova

Na záver možno povedať, že výber správnej úrovne jasu z hľadiska lumenov závisí od využitia priestoru. Zatiaľ čo spálňa si vyžaduje jemnejšie, intímnejšie svetlo, kuchyňa si vyžaduje jasnejšie, intenzívnejšie svetlo. Na dosiahnutie primeraného osvetlenia je dôležité zohľadniť aj veľkosť priestoru a okolitý dekor.

Svietivosť uvedená na obale žiarovky vám poskytne predstavu o jej jase. Venujte čas posúdeniu svojich potrieb a vyberte správnu žiarovku pre každú miestnosť. Správne osvetlenie môže mať zásadný vplyv na vytvorenie útulnej a funkčnej atmosféry v každom priestore vášho domova.

Zverejnené v 2023-05-25

Menu