Chat with us, powered by LiveChat

Teplé alebo studené svetlo? Kelvinové stupne a odtiene žiaroviek

Krátky sprievodca, ktorý vám pomôže zorientovať sa v stupňoch Kelvina, v rôznych teplotách svetla a vo výbere farby žiaroviek pre rôzne miestnosti.

Pri výbere žiaroviek do domáceho alebo pracovného prostredia je jedným z aspektov, na ktoré by sa malo pamätať a ktoré by sa nemali podceňovať, farebný odtieň svetla. Ten, udávaný v stupňoch Kelvina (K), výrazne ovplyvňuje atmosféru miestnosti. Znalosť rozdielov medzi neutrálnym, teplým a studeným svetlom vám pomôže správne sa rozhodnúť a nevyberať žiarovku, ktorá stimuluje koncentráciu v miestnostiach, kde hľadáte relaxáciu, a naopak. V tomto článku sa budeme zaoberať stupňami Kelvina, rôznymi teplotami svetla a farbami žiaroviek, ktoré si môžete vybrať pre rôzne miestnosti v domácnosti alebo firme.

Čo sú stupne Kelvina v žiarovkách?

Kelvinové stupne (K) sú jednotkou merania farebnej teploty svetelných zdrojov. Kelvinova stupnica definuje odtiene svetla vyžarovaného svetelným zdrojom, pričom ako referenčná hodnota sa používa teplota, na ktorú by sa muselo zohriať ideálne čierne teleso, aby vyžarovalo svetlo podobnej farby. Čím je teplota vyššia, tým je svetlo chladnejšie, kým čím je teplota nižšia, tým je vyžarované svetlo teplejšie.

Ako sa vypočítavajú stupne Kelvina pre žiarovky?

Výpočet Kelvinových stupňov je založený na farebnej teplote svetla vyžarovaného žiarovkami. Bežné hodnoty pre žiarovky sa pohybujú od 2700 do 3000 K, zatiaľ čo žiarovky LED majú oveľa širší rozsah: približne 1800 K až 6500 K. Podľa zákona musia všetci výrobcovia žiaroviek uvádzať informácie o farebnej teplote v špecifikáciách výrobku na obale.

Ako vybrať správnu teplotu farby?

Výber teploty farieb závisí od miestnosti a požadovaného efektu osvetlenia. Na vytvorenie teplej a útulnej atmosféry v obývacích izbách, spálňach alebo relaxačných priestoroch odporúčame žiarovky s teplotou farieb maximálne 2 700 - 3 000 K. Toto teplé svetlo vytvára príjemné a relaxačné osvetlenie. Priemyselné a obchodné prostredie, ako aj nemocnice, naopak, potrebujú veľmi odlišné teploty farieb: zvyčajne nad 5000 K.

Teplé svetlo: čo znamená a v ktorých prostrediach sa uprednostňuje

Teplé svetlo dosahuje 3300 K a má červenožltý odtieň pripomínajúci svetlo tradičných žiaroviek s teplotou okolo 2700 K. V skutočnosti je to dnes stále najobľúbenejší typ žiarovky. Ak hľadáme podmienky na porovnanie medzi svetlami okolo nás, najteplejšie sú svetlá sviečok s teplotou okolo 1500 K alebo svetlá slnka pri východe a západe slnka s teplotou okolo 1800 K. Teplé biele svetlo je preto ideálne pre domáce prostredie, ako sú obývacie izby, spálne a jedálne, pretože vytvára útulnú a relaxačnú atmosféru. Z tohto dôvodu mnohé dekoratívne LED žiarovky vyžarujú teplé alebo veľmi teplé svetlo.

Photo: @paulinesimpkin6
  • 7,50 € Dostupný
    Žiarovka T03 je ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú osvetliť svoje priestory teplým bielym svetlom. Tento výrobok kombinuje klasický štýl s modernou technológiou a zaručuje vynikajúci pomer ceny a výkonu.Aké sú charakteristické vlastnosti tejto žiarovky?Žiarovka T03 má príkon 7 W a jas 806 lúmenov: teplé 2700K osvetlenie, ktoré zaručuje dobré podanie...

Prirodzené svetlo: koľko stupňov Kelvina a v akom prostredí je vhodné

Prirodzené svetlo, často označované ako "neutrálne biele" alebo "studené biele", má tradične farebnú teplotu od 3300 K do 5300 K. Okolo 5000 K má napríklad svetlo elektronického blesku a slnečné svetlo na poludnie má približne 5200 K. Niektoré značky označujú lampy a žiarovky, ktoré vyžarujú svetlo s teplotou 3500 - 4000 K, ako "prirodzené svetlo", pretože vyžarujú svetlo s farebnou teplotou podobnou dennému svetlu v domácnostiach, keď miestnosti osvetľuje slnko. Tento odtieň je farebne neutrálny a podporuje koncentráciu. Preto je vhodné do priestorov, kde sa vyžaduje optimálne podanie farieb. Žiarovky tohto typu sa používajú v kanceláriách, umeleckých ateliéroch alebo na pracoviskách, kde je dôležitá dobrá viditeľnosť.

Photo: @lisaland.ing
  • 13,90 € Dostupný
    Hľadáte originálne tienidlo, ktoré vám pomôže vytvoriť príjemnú a útulnú atmosféru? Kovové klietkové tienidlo v tvare fľaše Magnum je navrhnuté s cieľom spríjemniť a skrášliť interiér v modernom štýle a pomôcť vám vytvoriť jednoduchú a industriálne inšpirovanú svetelnú inštaláciu s odhalenou žiarovkou.Pomocou priloženej káblovej svorky, môžete upraviť...
  • 6,70 € Dostupný
    Ak hľadáte pre svoje lampy vintage štýl a prirodzené svetlo a zároveň uprednostňujete energetickú účinnosť, potom je pre vás LED žiarovka N02 ideálnou voľbou. Táto priehľadná žiarovka s teplým prirodzeným svetlom spája pôvab klasického dizajnu s výhodami modernej technológie.Aké sú hlavné vlastnosti tejto žiarovky?Žiarovka N02 má výkon 7 wattov a...

Studené svetlo: čo je to a kde sa používa

Studené svetlo s farebnou teplotou nad 5300 K vyžaruje modrobiely odtieň podobný priamemu dennému svetlu. Denné svetlo s úplne zatiahnutou oblohou má teplotu približne 7000 K. Používa sa najmä v garážach a vonkajších priestoroch, v komerčnom alebo priemyselnom prostredí, ako sú supermarkety, nemocnice alebo pracovné priestory, kde sa vyžaduje presné podanie farieb a intenzívne svetlo.

Na záver možno povedať, že Kelvinove stupne a rôzne tóny svetla ponúkajú rôzne možnosti výberu, pokiaľ ide o osvetlenie. Poznanie rozdielov medzi teplým, prirodzeným a studeným svetlom môže pomôcť vytvoriť požadovanú atmosféru a zlepšiť energetickú účinnosť. Pri výbere žiarovky je dôležité zvážiť nielen správny jas z hľadiska lúmenov a wattov, ale zohľadniť aj prostredie, požadovaný svetelný efekt a činnosti, ktoré sa budú v danom priestore vykonávať, aby sa dosiahlo optimálne osvetlenie pre každú potrebu.

  • 15,20 € Dostupný
    Maximálna účinnosť vo vintage obale, to je naša žiarovka C53 s tradičným tvarom kvapky a exkluzívnym vláknom. Vertikálne usporiadané patentované vlákno vo vnútri tejto žiarovky je stvorené pre nadčasovú krásu a eleganciu.Stmievateľná žiarovka s dlhou životnosťou (15 000 hodín pri 20 000 cykloch zapnutia/vypnutia). Vyžaruje teplé, ukľudňujúce...
  • 50,80 € Produkt je dostupný vo viacerých variantoch
    Produkt je dostupný vo viacerých variantoch
    Chcete si dať do jedálne originálny prvok , bez toho, aby ste sa vzdali moderného štýlu? Máte radi lustre, ktoré nezakrývajú žiarovku? Potom je táto závesná lampa s klietkou Diamant vyrobená pre vás!Moderný štýl a základný dizajn tienidla Diamant, kovová povrchová úprava a kábel vhodnej farby robí z tejto stropnej lampy ideálne osvetlenie nad jedálny...
Photo: @simohome_18
Zverejnené v 2024-01-12

Menu