Chat with us, powered by LiveChat

Ako si vybrať osvetlenie pre vaše vonkajšie priestory: nákupná pomôcka

Letná sezóna sa pomaly blíži, dni sa predlžujú a nás to čoraz viac láka tráviť čas vonku na balkóne, na terase alebo v záhrade. A najkrajšie sú práve večerné posedenia...

Ak si chcete vychutnať večerné posedenie v záhrade na terase či pod pergolou, musíte ich poriadne a hlavne štýlovo rozsvietiť: zodpovedaním niekoľkých základných otázok vám poradíme, ako si správne vybrať vonkajšie osvetlenie, ktoré bude vyhovovať vašim požiadavkám.

Kam svietidlá umiestniť?

V závislosti od toho kam plánujete umiestniť vaše vonkajšie svietidlo by ste sa mali uistiť , či toto svietidlo vyhovuje európskaje norme CEI 70-1 (EN 60529), resp. či má vhodný IP stupeň ochrany proti vniknutiu cudzieho telesa a kvapalín (hvlavne vody).

Hodnota IP bola zavedená pre medzinárodné používanie a pozostáva z 2 čísel: prvé číslo hovorí o stupni ochrany pred vniknutím pevných častíc (napr. prachu), druhé hovorí o stupni ochrany proti vniknutiu kvapalín (napr. vody).

Podľa podmienok miesta a účelu, kam plánujete umiestniť vonkajší zdroj svetla, by ste si mali vybrať svietidlo s adekvátnym stupňom IP ochrany. Pozrime sa na to bližšie:

Stupeň krytia IP44 je minimálny stupeň ochrany, ktorý by mali spĺňať svietidlá umiestnené vonku a potenciálne vystavené vlhkosti a prachu. IP 44 majú štandardne napríklad dočasné svietidlá používané na oslavách alebo fetsivaloch, alebo svetelné inštalácie umiestnené pod pergolou alebo pod prístreškom. Naše svietidlá a svetelné šnúry systému LUMET patria práve do tejto kategórie a sú ideálne ako dočasné svetelné inštalácie na záhradu alebo do parku na osvetlenie večerných posední, prípadne ako celoročné svietidlá na balkón, krytú terasu alebo v altánok.

Supeň krytia IP65 je určený pre svietidlá, ktoré možu byť trvale vystavené vlhkosti a dažďu a zaručujú silnú vodeodolnosť. Na takéto použitie sú ideálne všetky naše komponenty a vonkajšie svietidlá z edície  EIVA.

Aké vlastnosti by malo mať svietidlo, ktoré si chcete zakúpiť?

Vonkajšie osvetlenie by malo byť praktické, funkčné a v prípade potreby osvetľovať špecifické miesta alebo vytvárať príjemnú uvoľnenú atmosféru. 

Každú takáto funkciu plnia rôzne typy svietidiel:

Vonkajšie nástenné svietidlá sú ideálne na osvetlenie vstupu do domu alebo osvetlenia terasy. Vytvárajú príjemné rozptýlené svetlo a sú výborné na osvetlenie letných večerných posedení.

Kolekcia nástenných svietidiel EIVA obsahuje modely v prevedení s alebo bez tienidla a svojim vzhľadom a farebnými prevedeniami dopĺňa množstvo štýlov interiérového dizajnu.

- Závesné svietidlá vytvárajú rovnomerné rozptýlené svetlo a sú ideálne na celoročné osvetlenie terasy, altánku alebo krytého vonkajšieho sedenia.

Spoznajte vodeodolné vonkajšie závesné svietidlá EIVA pre štýlové osvetlenie vonkajších priestorov.

  • Na druhej strane, svetelné šnúry predstavujú výbornú formu osvetlenia, ak si chcete vytvoriť výnimočnú atmosféru na balkóne, záhrade  alebo pod pergolou akýchkoľvek rozmerov při letných večerných posedeniach s jemným dekoratívnym svetlom 

Spoznajte svetelný systém LUMET a navrhnite si svetlené šnúry na mieru vášmu interiéru a vaším potrebám, ktoré budú vďaka ich stupňu ochrany IP44 ideálne pre vaše svetelné inštalácie, ktoré nie sú vystavené silným poveternostným vplyvom.

Nech si pre vaše vonkajšie priestory vyberiete akékoľvek svietidlo, je dôležité, aby ste to nepreháňali so svetlom a mysleli aj na ostatných: uistite sa, že vybrané svietidlo neoslňuje vás ani nesvieti vašim susedom a že rešpektuje vyhlášku vašej obce o svetelnom znečistení.

Aký zdroj elektrickej energie máte v danom priestore k dispozícii?

Poslednú vec, ktorú je dôležite brať do úvahy pri osvetlení vonkajších priestorov je zdroj elektrickej energie a možnosť pripojenia k sieti.

Nástenné a stropné závesné svietidlá sú dodávané so stropnou rozetou a pripájajú sa priamo na kábel elektrickej siete skúsenou osobou: vopred sa uistite, či máte v požadovanom priestore adekvátny zdroj elektriky.

Plug-in lamps, on the other hand, come complete with a plug. They're designed to plug into the nearest socket and give you the flexibility you need to install them. You can find plug-in lighting either in the form of string lights, with several light points along the fabric-covered electrical cable, or as a single pendant, with a single light source that you can complement with LED bulbs and lamp shades. 

In both cases you can make your own custom solution using the components for outdoor lighting from our EIVA line: choose the length of the fabric-covered cable that best suits your needs and complete it with an IP65 lamp holder, ceiling rose or IP44 plug 

If, on the other hand, you want to install a light string in your garden, the ideal solution is Lumet, which you can customise according to your needs and the style of your outdoor space. 

Zverejnené v 2021-04-27 Nové produkty

Menu